Adenomul de Prostată la câini: Ce este, Cum se manifestă, Cum poate fi prevenit și Cum poate fi tratat

În acestă postare includem și un videoclip capturat cu o cameră 360 prin intermediul căruia veți asista la o orhiectomie realizată pe un ciobănesc german în vârstă de 9 ani diagnosticat cu adenom de prostată. Vă invităm să explorați această intervenție medicală dintr-un unghi inedit, din mijlocul sălii de operatie Karma Vet Medical și să înțelegeți mai bine procesul medical. 🎥🔍

Ce este adenomul de prostată?

Adenomul de prostată, cunoscut și sub numele de hiperplazie benignă de prostată, este cea mai frecventă tumoră benignă la bărbați

În cazul câinilor, această afecțiune este similară cu cea a bărbaților și este mai frecventă la câinii care nu au fost sterilizați și la câinii cu vârsta peste opt ani

Adenomul de prostată se dezvoltă din zona tranzițională a prostatei și înseamnă mărirea în volum a glandei, ceea ce duce la alungirea și comprimarea uretrei prostatice și obstrucția colului vezical.

Cum se manifestă adenomul de prostată?

Simptomele adenomului de prostată la câini pot varia în funcție de stadiul bolii. Printre simptomele comune se numără:

 • Infecții recurente ale tractului urinar
 • Sânge în urină
 • Durere abdominală
 • Dureri de spate
 • Mers rigid în membrele posterioare
 • Febră
 • Letargie sau depresie
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Încordarea pentru a urina
 • Încordarea pentru a face nevoile
 • Scaune cu formă subțire, ca o panglică

Cum poate fi prevenit adenomul de prostată?

Prevenirea adenomului de prostată la câini poate fi dificilă, deoarece cauzele exacte ale acestei afecțiuni nu sunt pe deplin înțelese. Cu toate acestea, sterilizarea poate reduce riscul de apariție a adenomului de prostată.

  Cum poate fi tratat adenomul de prostată?

  Tratamentul pentru adenomul de prostată la câini depinde de severitatea simptomelor și de starea generală de sănătate a câinelui. În unele cazuri, medicamentele pot fi suficiente pentru a controla simptomele. În alte cazuri, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a reduce dimensiunea prostatei.

  Este important să rețineți că orice câine care prezintă simptome de adenom de prostată ar trebui să fie examinat de un medic veterinar. Un diagnostic corect și un tratament adecvat pot îmbunătăți calitatea vieții câinelui și pot preveni complicațiile grave asociate cu această afecțiune.

  Concluzie

  Adenomul de prostată la câini este o afecțiune serioasă care necesită atenție medicală. Dacă aveți un câine mascul și observați oricare dintre simptomele menționate mai sus, este important să solicitați sfatul unui medic veterinar cât mai curând posibil. Cu un diagnostic precoce și un tratament adecvat, câinii cu adenom de prostată pot duce o viață lungă și sănătoasă.

  Sursa foto: Freepik.com