„
Agresivitatea cainilor determinata de sex. Mit sau Realitate?
Agresivitatea nu este tocmai o trăsătură căutată atunci când te gândești să alegi câinele potrivit pentru familia ta și nici nu este ceva cu care majoritatea proprietarilor de câini doresc să se ocupe în mod regulat în tovarășul lor de blană. Dar poate fi gestionat acest lucru prin alegerea unui sex în detrimentul altuia? Stereotipurile bazate pe gen ale masculului alfa agresiv de pe Marte față de femela blândă de pe Venus se aplică atunci când vine vorba de câini?
Fiecare câine este unic, iar personalitățile și comportamentele lor sunt influențate cel mai mult de genetică, de mediul lor și de modul în care este crescut. Cu toate acestea, sexul poate fi un predictor statistic al agresiunii care poate fi demn de remarcat.
Atât câinii femele, cât și masculii pot afișa ceea ce am putea interpreta drept agresivitate.
Comportamentele agresive la câini includ în mod obișnuit afișări de amenințare, cum ar fi o privire dură, mârâit, lătrat, mârâit și/sau mușcătură. Dacă vă gândiți să cumparati un câine, de obicei este recomandat să faceți o listă de trăsături de dorit pe care doriți să le vedeți la noul membru al familiei, pentru a vă asigura că noul membru al familiei se va plia bine pe situația și stilul dvs. de viață.
Preferințele tale te pot îndrepta către anumite rase sau chiar către un anumit sex de câine, deoarece riscurile de sănătate bazate pe gen pot varia și în cadrul raselor. Când vine vorba de atenuarea comportamentelor agresive, alegerea genului nu va fi neapărat un indicator puternic.
De fapt, incidența agresiunii la câinii sterilizați femele și masculi este aproximativ aceeași. Important, poate apărea o diferență la câinii masculi care nu au fost sterilizați.
Câinii masculi „integri” pot prezenta comportamente mai agresive decât omologii lor sterilizați și femele.
Se crede că acest lucru se datorează unei creșteri a tendinței competitive, care, dacă nu este gestionată bine ca un cățel, poate duce la manifestări crescute de agresivitate pe măsură ce se maturizează. Asta nu înseamnă că toți bărbații „intact” vor fi agresivi!
Așadar, gestionarea agresiunii este mai mult în mâinile proprietarului animalului de companie decât a câinelui însuși, socializarea, antrenamentul, îmbogățirea mediului și sterilizarea făcând parte din strategia optimă pentru a minimiza agresivitatea la câinele tău mascul. Beneficiile suplimentare pentru sănătate ale sterilizării includ prelungirea duratei de viață, reducerea riscului de boală de prostată și eliminarea riscului de cancer testicular. Medicii veterinari de la Karma Vet Medical se asigură că procesul de castrare este unul simplu și nedureros pentru puiul dvs. mascul și vă ofera toate informațiile de care aveți nevoie pentru a face cea mai bună alegere pentru dvs. și familia dvs. pentru a minimiza riscul de comportament agresiv al câinelui.
Așadar, vestea bună este că, indiferent dacă câinele tău este mascul sau femelă, orice câine poate crește pentru a fi un prieten minunat de ascultători și atent.
Sursa imagini: Freepik.com